|
|
|
Kyrkomötet
Gudstjänstutskottets betänkande
2006:6
|
|
|
Fördjupad reflektion kring dop och barnvälsignelse med anledning av ekumenisk överenskommelse mellan Svenska kyrkan och Svenska Missionskyrkan
|
|
Sammanfattning
I detta betänkande behandlas motion 2006:68, som föreslår att det uppdras till Kyrko-styrelsen att, med anledning av överenskommelsen mellan Svenska Missionskyrkan och Svenska kyrkan, bearbeta frågor om dop och barnvälsignelse. Utskottet uttalar sin förståelse för motionärens oro men konstaterar att Läronämnden i sitt yttrande klargör vad som gäller. Utskottet föreslår att motionen avslås. Till betänkandet har ett yttrande från Ekumenik-utskottet samt en reservation fogats.
Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut
Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2006:68.
Redogörelse för ärendet
Motionen
Motion 2006:68 av Ola Isacsson, Fördjupad reflektion kring dop och barnvälsignelse med anledning av ekumenisk överenskommelse mellan Svenska kyrkan och Svenska Missionskyrkan
Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att, med anledning av ekumenisk överens-kommelse mellan Svenska kyrkan och Svenska Missionskyrkan, bearbeta frågor kring barn-dop, troendedop och barnvälsignelse.
Läronämnden
Läronämnden har yttrat sig över motion 2006:68. Yttrandet bifogas som bilaga 1.
Andra utskott
Ekumenikutskottet har yttrat sig över motion 2006:68. Yttrandet bifogas som bilaga 2.
Utskottet
Bakgrund
Kyrkostyrelsen föreslår i KsSkr 2006:4, Ekumenisk överenskommelse mellan Svenska kyrkan och Svenska Missionskyrkan, Kyrkomötet att besluta att Svenska kyrkan ingår en sådan överenskommelse enligt framlagt förslag och att denna träder i kraft första söndagen i advent 2006. Kyrkostyrelsen skriver att förslaget är resultatet av en flera decennier lång process. Ekumeniska samtal har förts mellan kyrkorna sedan 1965. Samtalen har presenterats i olika rapporter 1971, 1987, 1995 och 2000. Som ett resultat av samtalen tillsattes 2001 Samarbetsrådet mellan Svenska Missionskyrkan och Svenska kyrkan, med uppdrag att fördjupa den pågående dialogen. Den 21 september 2004 överlämnades samarbetsrådets Förslag till överenskommelse om kyrkogemenskap mellan Svenska kyrkan och Svenska Missionskyrkan till de två kyrkostyrelserna. Förslaget har remissbehandlats i en bred remissomgång inom de både kyrkorna. Med utgångspunkt i remissvar, fördjupad analys och fortsatta samtal i de båda kyrkostyrelserna har förslaget delvis reviderats till det som nu föreläggs Kyrkomötet. I skrivelsen konstateras att
En klar skillnad görs om vad som å ena sidan gäller i en överenskommelse om kyrkogemenskap mellan två självständiga kyrkor och, å andra sidan, samgående till en förenad kyrka. Om det hade gällt det senare, kyrkounion, skulle helt andra överväganden ha gjorts.
... när det gäller dop, nattvard samt vignings- och ordinerad tjänst … kvarstår skillnader, men att de inte är av den art att de skulle hindra en överenskommelse om kyrkogemenskap. Däremot måste de bearbetas vidare inom en sådan gemenskap.
Under rubriken Andra konsekvenser konstaterar Samarbetsrådet när det gäller dop att
Ömsesidigheten i tjänst öppnar möjligheterna i samarbetskyrkor eller inom ramen för regelbundet gemensam gudstjänstverksamhet för att en pastor döper ett barn i Svenska kyrkans ordning med medlemskap som konsekvens eller att en präst döper ett barn i Svenska Missionskyrkans ordning utan att det medför medlemskap för barnet i Svenska kyrkan. Samma förfarande kan gälla då en familj i Missionskyrkan önskar välsignelse av barn. Detta får i så fall ske utifrån Missionskyrkans ordning.
I det så kallade BEM-dokumentet, Baptism, Eucharist and Ministry (på svenska Dop, nattvard och ämbete), definieras dopet med fem underrubriker. Dessa är A. Delaktighet i Kristi död och uppståndelse, B. Omvändelse, förlåtelse och rening, C. Andens gåva, D. Införlivandet med Kristi kropp samt E. Gudsrikets tecken. I en kommentar under punkt D. sägs bland annat:
Kyrkornas oförmåga att erkänna, att deras olika praxis i fråga om dopet ändå representerar delaktighet i ett och samma dop, liksom deras nuvarande splittring trots ömsesidigt doperkännande, har på ett dramatiskt sätt synliggjort kyrkans splittrade vittnesbörd.
Behovet att återupptäcka och återvinna enheten i dopet är en central ekumenisk angelägenhet med tanke på förverkligandet av ett sannskyldigt partnerskap de kristna samfunden emellan.
Vid Kyrkomötet 2003 behandlades i Gudstjänstutskottets betänkande G 2003:5 Alternativ till barndop två motioner som föreslog en välsignelsehandling på väg mot dopet respektive en svensk variant av det som i den anglikanska kyrkan benämns Thanksgiving for the Gift of a Child samt Thanksgiving after Adoption. Utskottet konstaterar att de pastorala behov som ligger till grund för förslagen är kända av präster och församlingar i vår kyrka samt att det är viktigt att kyrkan ser och bemöter dessa situationer på ett positivt sätt. Vidare konstaterar utskottet att i Svenska kyrkans ordning är dopet ett och kan inte ersättas av något annat. Kyrkomötet beslutade i enlighet med utskottets förslag att avslå motionerna.
Dopet är en av huvudfrågorna i de flesta ekumeniska samtal. I Utmaningar och möjligheter Rapport från ett officiellt samtal mellan Svenska Baptistsamfundet och Svenska kyrkan presenteras en modell för dopförnyelse som skulle kunna vara gemensam för de två kyrkosamfunden. Samtalsgruppen skriver: ”Att kunna presentera en sådan har delegationen funnit vara ett fruktbart bidrag till den ekumeniska processen, teologiskt och praktiskt.”
Överväganden
Svenska kyrkans syn på dopet är att det är ett nådeserbjudande, ett Guds handlande med oss människor utan att vi förtjänat det. När nu förslaget till ekumenisk överenskommelse mellan Svenska kyrkan och Svenska Missionskyrkan förelagts Kyrkomötet är det viktigt att vara klar över att detta inte på något sätt förändrar Svenska kyrkans dopsyn. Förslaget till överenskommelse, som samlats under de tre rubrikerna Vi erkänner, Vi vill och Vi uppmanar, förväntas få sina tydligaste praktiska konsekvenser i lokala samarbetsavtal på de orter där förutsättningar för detta finns.
Utskottet har förståelse för motionärens oro angående konsekvenserna av överens-kommelsen, men menar att Läronämnden i sitt yttrande klargör vad som gäller. Även inom Svenska kyrkan välsignas barn, till exempel i samband med kommunionen, men någon ordning för barnvälsignelse finns inte och skall inte finnas. Läronämnden konstaterar att för en präst i Svenska kyrkan är det inte möjligt att förrätta en barnvälsignelse som något annat än en pastoralt motiverad handling i ett enskilt fall. Prästerna skall följa Svenska kyrkans ordning i detta avseende lika väl som i fråga om att inte vägra dop.
Utskottet konstaterar, med hänvisning till det faktum att det idag är inom Svenska kyrkan som flest vuxna döps i Sverige, att motionären inte nämnt vuxendop i sin beskrivning av behovet av fortsatt teologisk bearbetning. Utskottet bejakar behovet av ett fördjupat studium av barndop, vuxendop, troendedop och barnvälsignelse och förväntar sig att ansvaret för att ett sådant kommer till stånd läggs på Samarbetsrådet mellan Svenska Missionskyrkan och Svenska kyrkan. Utskottet menar därför att det inte finns anledning att uppdra åt någon ytterligare instans att ta ansvar för detta arbete.
Utskottet föreslår att Kyrkomötet avslår motionen.
Uppsala den 28 september 2006
På Gudstjänstutskottets vägnar
Glenn Håkansson
Närvarande: Glenn Håkansson, ordförande, Timmy Leijen, Ulla-Britt Emanuelsson, Johan Åkesson, Anna Karin Hammar, Mats Hagelin, Ingegerd Flock Andersson, Lisbet Båfält, Gerd Johansson, Anders Åkerlund, Fredrik Nilsson, Kerstin Hesslefors Persson, Marianne Kronbäck, Christina Holmgren och Kaya Ålander.
Biskoparna Martin Lind och Caroline Krook har deltagit i utskottets överläggningar.
Reservation av Marianne Kronbäck
Jag reserverar mig till förmån för förslaget i motion 2006:68 av Ola Isacsson:
Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att, med anledning av ekumenisk överenskommelse mellan Svenska kyrkan och Svenska Missionskyrkan, bearbeta frågor kring barndop, troendedop och barnvälsignelse.
Bilaga 1
|
|
|
Kyrkomötet
Läronämndens yttrande
2006:1y
|
|
|
Ekumenisk överenskommelse mellan Svenska kyrkan och Svenska Missionskyrkan
|
|
Läronämnden har getts tillfälle att yttra sig över Kyrkostyrelsens skrivelse 2006:4 samt motionerna 2006:15 och 2006:68.
Det ekumeniska arbetet är en levande, dynamisk process, där kyrkan eftersträvar att allt tydligare uttrycka den enhet som finns i Kristus.
Organisatorisk enhet mellan alla kristna har aldrig funnits fullt ut i kyrkans historia. Däremot en stark längtan efter att uttrycka enheten i gemensamt nattvardsfirande, vittnesbörd och tjänande. Strävan efter att uttrycka kyrkogemenskap kan ha flera steg och behöver inte nödvändigtvis leda till kyrkounion Det är viktigt att en process får ta tid. Ekumenisk gemenskap innebär inte att någon kyrka underkastar sig en annan, däremot innefattar den förpliktelser till samtal och ömsesidigt delgivande av överväganden och åtgärder.
Enligt Läronämndens bedömning föreligger inte läromässiga hinder för att anta det förslag till överenskommelse mellan Svenska kyrkan och Svenska Missionskyrkan som föreslås i Kyrkostyrelsens skrivelse. I nästa steg är det angeläget att den nationella samrådsgruppen, stiften (Svenska kyrkan) och distrikten (Svenska Missionskyrkan) initierar fortsatta samtal med fördjupad reflektion kring centrala teologiska och pastorala frågor mellan lokala församlingar inom de båda samfunden, och anger möjliga ramar för lokala avtal. En av förutsättningarna för träffande av sådana avtal är att dopet betraktas som ett enda och att barndopet av samarbetspartnern erkänns som ett giltigt kristet dop. Beträffande frågan om barnvälsignelse och dop i samarbetskyrkor vill Läronämnden hänvisa till sitt tidigare yttrande LN 2003:21 rörande barnvälsignelse och dop i Svenska kyrkan:
Läronämnden noterar att behovet av livstolkande riter har ökat markant. Många av dessa bör utformas kontextuellt i människors omedelbara livssituation. Av dem som är anställda i pastoral tjänst krävs lyhördhet och förmåga att gestalta meningsskapande uttryck där kyrkans tro och människors existentiella upplevelse tolkas i ritens form. Läronämnden konstaterar att åtskilliga riter och handlingar därför inte kan eller bör formuleras i av kyrkan antagna böcker.
Motionärerna lyfter fram behovet av välsignelsehandlingar för barn. Vid ett barns födelse kan, av skilda skäl och i olika pastorala situationer, uppkomma önskemål om välsignelsehandlingar. Kyrkan bör i dessa situationer med pastoral omsorg möta människors behov. Läronämnden anser dock att någon ordning för dylik välsignelseakt inte skall finnas i Svenska kyrkans handbok då en sådan ordning både teologiskt och pastoralt skulle göra dopets innebörd otydlig,
Läronämnden konstaterar i konsekvens med detta att det inte är möjligt för en präst i Svenska kyrkan att förrätta en barnvälsignelse som något annat än en pastoralt motiverad handling i ett enskilt fall.
Genom domkapitlens prövning och beslut beträffande de lokala avtalen samt genom tillsyn av att präster i stiften efterlever sina vigningslöften säkerställs den tillsyn som är nödvändig för Svenska kyrkans del.
Uppsala den 23 augusti 2006
På Läronämndens vägnar
Claes-Bertil Ytterberg
Närvarande: Biskop Claes-Bertil Ytterberg, ordförande, biskop Ragnar Persenius, biskop Martin Lind, biskop Erik Aurelius, biskop Anders Wejryd, biskop Christina Odenberg, biskop Carl Axel Aurelius, biskop Esbjörn Hagberg, biskop Tony Guldbrandzén, biskop Hans Stiglund*, biskop Lennart Koskinen, biskop Caroline Krook, Edgar Almén, Astrid Andersson Wretmark, Curt Forsbring, Cristina Grenholm, Fredrik Lindström och Jesper Svartvik.
Bilaga 2
|
|
|
Kyrkomötet
Ekumenikutskottets yttrande
2006:1y
|
|
|
Fördjupad reflektion kring dop och barnvälsignelse med anledning av ekumenisk överenskommelse mellan Svenska kyrkan och Svenska Missionskyrkan
|
|
Till Gudstjänstutskottet
Ekumenikutskottet har getts tillfälle att yttra sig över Motion 2006:68. Utskottet har tagit del av Läronämndens yttrande 2006:1y i ärendet.
Motionen är skriven med anledning av förslaget till ekumenisk överenskommelse mellan Svenska kyrkan och Svenska Missionskyrkan. Frågor om dopets innebörd och kyrkors doppraxis är av central betydelse i ekumeniska samtal och överenskommelser. I samtalen med Svenska Missionskyrkan har dessa frågor kontinuerligt varit uppe till diskussion och reflektion. I underlagen till förslag till ekumenisk överenskommelse mellan Svenska kyrkan och Svenska Missionskyrkan redovisas samsyn mellan våra kyrkor i synen på dopets sakramentala karaktär. Båda kyrkorna tillämpar dop av barn och dop vid medveten ålder. I Svenska Missionskyrkan finns en fastställd ordning för barnvälsignelse. Någon motsvarighet till en sådan ordning finns inte i Svenska kyrkan, dock finns möjligheten att vara kyrkotillhörig i väntan på dop.
I det Förslag till överenskommelse om kyrkogemenskap som gick ut på remiss sägs när det gäller bland annat dopet att skillnader kvarstår, men att de inte är av sådan karaktär att de skulle hindra en överenskommelse om kyrkogemenskap. Däremot måste de bearbetas vidare inom en sådan gemenskap. Utskottet menar att det blir en viktig uppgift för det fortsatta arbetet i Samarbetsrådet.
Utskottet vill också peka på att ett grundläggande förhållningssätt i bakgrundsmaterialet till den ekumeniska överenskommelsen är att ingen av kyrkorna ska tvingas in i situationer som står i strid med den egna kyrkans tro, bekännelse och lära. I bakgrundsdokumentet sägs: ”Överenskommelsen innebär också, att pastor/präst utifrån det ömsesidiga erkännandet kan utföra kyrkliga handlingar enligt den andra kyrkans ordning – såvida det inte strider mot de krav den egna kyrkans behörighet ställer.”
I det sammanhanget vill utskottet peka på en fråga som särskilt behöver bearbetas ytterligare. Utskottet läser Läronämndens yttrande så, att den menar att det inte är möjligt för präst i Svenska kyrkan att förrätta barnvälsignelse i Svenska Missionskyrkans ordning. Samtidigt sägs i Kyrkoordningens 17 kap 17 § att: ”En präst i Svenska Kyrkan får leda gudstjänster och kyrkliga handlingar enligt den ordning som gäller … i en kyrka … som Svenska kyrkan genom beslut av Kyrkomötet ingått en överenskommelse om särskild ekumenisk samverkan med.” Läronämndens yttrande begränsar denna möjlighet. Den ekumeniska överenskommelsen synes kräva en förändring av Kyrkoordningen 17 kap 17 §.
Den fortsatta bearbetning av frågor rörande dop och barnvälsignelse som Motion 2006:68 argumenterar för har redan identifierats som ett av de områden vilka förutsätts bli föremål för fortsatt bearbetning i Samarbetsrådet. Därför menar utskottet att det saknas skäl att bifalla motionärens hemställan.
Uppsala den 27 september 2006
På Ekumenikutskottets vägnar
Gerd Gullberg-Johnson
Närvarande: Gerd Gullberg-Johnson, ordförande, Inger Olander, Bengt-Åke Gustafsson, Agneta Brendt, Erik Jonsson, Solveig Thorkilsson, Anna Lena Wik-Thorsell, Margareta Nisser-Larsson, Inga Alm, Christina Andersson, Birgitta Wrede, Angela Boëthius, Berit Nordmark, Margareta Nybelius och Anki Erdmann.
Biskop Erik Aurelius har deltagit i utskottets överläggningar.
|